ΕΠΙΔΑΥΡΙΑ

-ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ-
EN
GR

Επίδαυρος

Η Παλαιά Επίδαυρος ή Αρχαία Επίδαυρος είναι ένα μικρό χωριό του νομού Αργολίδας της Πελοποννήσου. Είναι χτισμένο στο ίδιο σημείο όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη της Επιδαύρου, πάνω και γύρω από μια μικρή χερσόνησο ανάμεσα σε δύο όρμους, στην ακτή του Σαρωνικού. Βρίσκεται 34 χλμ ανατολικά του Ναυπλίου και 60 χλμ νότια της Κορίνθου. Ο πληθυσμός της είναι 1618 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2011.


Στους πρόποδες της ακρόπολης της Αρχαίας Επιδαύρου βρίσκεται το λεγόμενο "Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου". Αυτό το μικρότερο θέατρο χτίστηκε στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. Ανακαλύφθηκε ξανά το 1970 και ανασκάφηκε το 1972. Η χωρητικότητά του είναι 2000 θέσεις. Κάθε καλοκαίρι πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις στο θέατρο, κατά τη διάρκεια του "Μουσικού Ιουλίου". Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στο πολύ μεγαλύτερο ετήσιο «Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου».


Η Επίδαυρος δεν συνεπάγεται μόνο αρχαιότητες, θεατρικές παραστάσεις, ιστορία και πολιτισμό. Περιλαμβάνει επίσης φύση, αναψυχή, διασκέδαση και αγροτική ζωή. Ο αγροτικός τουρισμός βρίσκει την κορύφωσή του κάθε χρόνο με τη διοργάνωση του “Αγροτουρισμού” με όλα τα προϊόντα της επιδαύριας γης. Η μακρά παράδοση στα γαλακτοκομικά χάνεται στην ομίχλη του χρόνου. Το ίδιο ισχύει και για τα βραβευμένα προϊόντα ψωμιού της. Όλα αυτά τα προϊόντα, μαζί με παρθένο ελαιόλαδο, αγνό μέλι, εσπεριδοειδή, αγνά ζωικά προϊόντα καθώς και φρέσκο ψάρι, προερχόμενο από τα τοπικά θαλασσινά νερά οδήγησαν στην «Εκθεση της Επιδαύρου». Αυτή η μεγάλη γιορτή του αγροτουρισμού ξεκίνησε το 1998 και πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στο πλαίσιο του “Μουσικού Ιουλίου”.


Δεδομένου ότι η Παλαιά Επίδαυρος είναι παραθαλάσσια πόλη, υπάρχουν πολλές παραλίες. Η πιο γνωστή είναι η παραλία Καλαμάκι. Άλλες παραλίες είναι η Πολεμάρχα, το Γιαλάσι και η Βαγιωνιά.


Μόλις 13 χιλιόμετρα μακριά βρίσκονται το αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και ο αρχαιολογικός χώρος του Ιερού του Ασκληπιείου. To Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου είναι ένα θέατρο στην πόλη της Επιδαύρου, που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ιερού αφιερωμένου στον αρχαίο Έλληνα θεό της ιατρικής, τον Ασκληπιό. Είναι χτισμένο στη δυτική πλευρά του Κυνόρτιου όρους και ανήκει στο Δήμο Επιδαύρου. Θεωρείται το τελειότερο αρχαίο ελληνικό θέατρο όσον αφορά την ακουστική και την αισθητική.


Το θέατρο έχει χρησιμοποιηθεί για να φιλοξενήσει μεγάλες θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου, έχουν εμφανιστεί γνωστοί Έλληνες και ξένοι ηθοποιοί και τραγουδιστές όπως η Helen Mirren, ο Peter Stein, ο Sir Peter Hall, η Nana Mouskouri, η Maria Callas και πολλοί άλλοι.